En liten flashback från min underbara sommar!
Igår var jag på besök hos Jasmine och Thomas som bjöd på en enastående middag som vanligt med goda smaker! Jag tänkte dela med mig utav recepten till er här, varsågoda! :)
 
Förrätt: Tortillatrianglar med västerbottenost

Tortillatrianglarna är supergoda med en stark smak av västerbottenosten. Den riktigt kickar igång smaklökarna! Till denna serverades bubbel.
 
Ingredienser: (4 personer)
 
4 stora tortillabröd
100 g riven västerbottenost
 
Strö osten över en tortilla och lägg en annan över. Stek tortillan på medel värme tills osten smält och tortillan blivit brun på båda sidor. Skär upp och servera lätt varma med creme fraiche, hackad rödlök och stenbitsrom.
 
Varmrätt: Boeuf Bourguignon
 
En varmrätt med mycket djup och smak som har ett jättegott mört kött. Såsen är fylld med smaker! Till denna serverades ett riktigt gott lyxigt rött amarone vin.
 
Ingredienser: 
 
1,5 kg nötkött
2 msk rapsolja
2 msk smör
2 st morötter
2 st gula lökar
3 msk vetemjöl
6 dl rött vin
5 dl köttbuljong
2 msk tomatpure
½ tsk timjan
1 st lagerblad
3 st vitlöksklyftor
ca 20 st steklökar
400 g championer (helst små)
2 paket bacontärningar
 
1. Skär köttet i 2–3 cm stora tärningar. Bryn det i omgångar i en stekpanna och lägg över i en rymlig gryta.
 
2. Skär morötterna i skivor, inte alltför tunna, och skiva också löken. Fräs dem lätt och lägg över i grytan. Salta och peppra.

3. Pudra över mjölet och rör om under uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt.

4. Häll på vin och buljong så att det täcker. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Pressa i vitlöksklyftorna och koka upp grytan under omrörning.

5. Låt grytan småputtra tills köttet är mört, tid beroende på kvaliten på köttet men ca 1 timme.

6. Skala under tiden smålökarna. Fräs dem i smör, häll på en skvätt vatten och koka dem mjuka.

7. Dela champinjonerna om de är stora och bryn dem. Klipp baconet i strimlor och bryn det lätt.

8. Lägg i smålökar, svamp och bacon och sjud några minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Servera med pressad potatis, ris eller pastafjärilar.
 
 Efterrätt: Citron och marängpaj i glas

Jag älskar denna goda efterrätt som är en blandning av den nötiga smaken från digestive samt en söt smak från citronen. Ett prova-på måste!
 
Ingredienser:
 
8 digestivekex
250 g mascarponeost
1 äggula
1/2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
1 msk lemon curd
rivet skal av 1/2 väl sköljd citron
2 - 3 msk socker
1 - 2 msk pressad citronjuice
 
Maräng:
 
4 äggvitor
2 msk socker
 
Krossa och rosta digestivekexen 5-6 minuter i en het torr stekpanna. Låt svalna. Lägg i smulorna i ugnssäkra glas.
Vispa samman mascarpone med äggula och vispgrädde. Tillsätt vaniljsocker, lemon curd, citronskal, socker och citronjuice. 
Värm ugnen till 275 grader
Marängsmeten bör vispas strax innan servering, vista äggvitorna väl med socker till en tjock och blank marängsmet. Spritsa den över citronkräm och digestive. Grädda hastigt. Håll koll, det går snabbt!
 

 

Då var det dags igen! Jag och pojkvän åker upp till Sundsvall över nyår. Det ska bli väldigt kul att bara få vara själva och rå om varandra lite. Såklart ska det bli superkul att träffa föräldrarna också!
 
Vi har absolut ingenting planerat. Bara en massa ta-det-lugnt tid. Men vi kommer troligen att besöka Downtown biljard och såklart så kommer vi träffa min lillebror, mina föräldrar och min underbara Zetoz. Eftersom att internet ej existerar så kommer bloggandet att upphöra en liten stund när vi är där, dvs från den 27 December till den 5:e Januari.. oj juste, snart fyller man 20 (och blir "sådär jättegammal" som mormor sa)